Without love what reason is there for anything?

Det var länge sen jag pratade om film här på bloggen och vanligt vis när jag skriver om film så är det för att jag vill belysa någoting. Även om det är via filmer som jag tycker väldigt mycket om (som t.ex. Star Wars) så vill jag ofta försöka lyfta någonting mer i mina resentioner. Idag tänkte jag därför tipsa om filmen Paterson och prata om hur filmer inte alltid behöver vara storslagna för att ge en verklighetsflykt.  
 
 
Paterson handlar om en vecka i busschauffören Patersons liv. Han bor i den stillsama staden Paterson i New Jersey (som både filmen och huvudpersonen lånar sina namn av) och han är rätt nöjd med sina stillsamma dagar.  Han kör sin dagliga rutt och observerar staden som rörs sig utanför hans vindruta. Han skriver poesi på sina raster och mot slutet av dagen går han hem till sin fru Laura, går ut med sin hund, stannar i en bar och dricker precis en öl. Lauras vardag är i kontrast full av förändringar. Var dag har hon nya drömmar och ideer och hon är lika entusiastisk kring var enda en av dem. Han stödjer var och en av hennes drömmar och hon kämpar för hans poesi. Filmen följer tyst vardagens triumfer och nederlag och visar det finaste i vardaglig kärlek. 
 
 
Jag tyckte så mycket om den här filmen. Den är så vacker i sin enkelhet och jag älskar att det egentligen inte händer någonting i den. Det är inte en film som handlar om att karaktärerna ska utvecklas och växa. Filmen behöver inte investera tid i att vi ska tycka om Paterson för en sympatiserar och förstår honom från första början. Han vet vad han vill ha ut av livet och han har insett att han redan har det. Därför behöver han inte förändras eller komma till nya insikter. Det är inte en film som handlar om slitningar i en relation. Paterson älskar Laura och hon älskar honom. De är väldigt olika varandra men det är just de som gör att de passar så bra ihop. De är varandras motvikter. Paterson glädjs åt Lauras äventyrliga sinne utan att känna sig missnöjd, fast eller tråkig i sin egen vardag. Laura ser hur mycket Paterson trivs och vad hans poesi betyder för honom och gör inget för att försöka få honom att bli mer som henne. Det är därför inte heller en film som handlar om någon som har högre ambitioner med sitt skapande, mer än att det ger honom glädje. Motgångarna i filmen är vardagliga. Paterson är nöjd med sitt inrutande trygga liv och problemen finns i de människor han möter. Människor som ser problem och känner sig instängda för att de är missnöjda med sina liv.
 
Filmen utspelar sig under en vecka i Patersons liv och filmen är inte mer en det. En vecka i en vanlig människas liv.