Vad Star Wars lärde mig om relationer

Jag skriver utifrån mitt perspektiv inom cis, hetero och vithetsnormen som jag är uppvuxen i. Jag kan inte uttrycka mig utifrån någonting annat så jag ber om ursäkt på förhand för den ensidiga bild jag nu kommer framställa.
 
 
I populärkulturen vi alla älskar hittar vi många av de hjältar och idoler vi växte upp med. De blev våra förebilder och visade vad vi kunde göra och inte. De har påverkar vilka värderingar vi har och vilka värderingar vi fick under vår uppväxt. Filmerna jag såg när jag var yngre visade mig hur jag kunde vara och hade även en stor roll i det jag lärde mig om sex och relationer och på senare tid har jag också förstått villken snedvriden bild jag fått av samtycke av samma filmer. 
 
En av dem första vuxna förhållanden jag blev exponerad för i populärkultur var romansen mellan Han Solo och Leia Organa. Jag var 8 när jag såg Star Wars första gången och Leia blev en av mina största förebilder under min uppväxt. Jag och min bästis lekte att vi var Leia och Padme när vi var små och skrev fanfiction om dessa kvinnor när vi gick i mellanstadiet (ja jag var nörd redan i grundskolan). Men jag gillade verkligen inte romansen mellan Han och Leia när jag var liten. I mina historier var Luke och Leia inte syskon så att Leia kunde vara med honom istället. Önskar att jag istället tänkt att hon inte behövde någon alls men jag var en sucker for love redan då. Jag visste dock inte varför jag inte gillade Han Solo, jag tyckte bara att han var dryg. Det tog många år innan jag kom på varför. Det är på hans initiativ som deras relation inleds och hur han behandlar henne och hennes åsikter innan dem blir ett par är så nedvärderande.
 
När Han kysser Leia första gången så har hon avvisat honom i 1 1/2 film och när detta sker är dem ombord på the Millennium Falcon ute i rymden och hon har ingen som helst möjlighet att lämna skeppet. Leia står och försöker laga något på skeppet och Han sträcker sig fram för att hjälpa henne men det som händer är att han invaderar hennes privata svär. Han närmar sig Leia, som otaliga gånger innan har sagt att hon inte är intresserad, han kommer upp bakom henne, lägger sina armar om henne och trycker sin kropp mot hennes. Leia är rebell och en ledare i sin egen rätt. En stark person som inte låter någon utnyttja henne. Hennes instinktiva reaktion är att han står för nära och hon tolkar det som att han försöker närma sig henne igen. Hon knuffar aggressivt bort honom och visar tydligt med sitt kroppsspråk att han ska låta henne vara i fred. Hon rör sig bort från honom en aning, men dem står i ett trångt utrymme och han har henne uppressad mot väggen så hon kan inte röra sig långt. Han rör sig närmare henne igen och tar tag om hennes hand och börjar massera den. Hon säger "Stop that" och han svarar "Stop what?" och fortsätter. När han inte slutar säger hon bestämt åt honom igen. Han slutar ändå inte. Romantisk musik börjar spelas och denna konversation följer:
 
Han: What are you afraid of?
Leia: Afraid?
Han: You're trembling.
Leia: I'm not trembling.
Han: You like me because I'm a scoundrel. There aren't enough scoundrels in your life.
Leia: I happen to like nice men.
Han: I'm a nice man.
Leia: No you're not. You're ...
 
Och sen kysser han henne. Avbryter henne genom en kyss.
Värt att notera: hennes huvud är upptryckt mot en vägg och hon har inte så mycket möjlighet  att röra på sig. Under kyssen blir Han avbruten av C3PO och då kan Leia smita iväg. Problemet är inte att Han försöker tvinga sig på Leia utan att han gör det utan att veta om det. Hans motiv är inte att erövra henne utan att få henne att gilla honom för att han gillar henne. Resultatet som följer av denna scen är att hon blir kär i honom och dem spenderar större delen av resten av Hans liv tillsammans.
 
 
När killar lär sig att det är så här en visar att en är intresserad eller attraherad av någon så lär vi tjejer oss att det är så här vi ska förvänta oss att bli behandlade. Killar lär sig att inte fråga, att nej betyder nja och att nja betyder ja. The Bad Boy blir idealet.
  
Detta är ett beteende killar lär sig är okej och till och med attraktivt och tjejer lär sig att en ska vilja ha detta. Det är inget som är daterat till 80-talet. Exakt så här börjar Noora och Williams relation i SKAM. Noora är rätt tydlig med att hon inte är intresserad och William fortsätter kämpa (som han själv uttrycker det) och utnyttjar hennes oro för Vilde och utnyttjar Vilde själv för att få Noora att gå ut med honom. Noora börjar successivt gilla honom mer och mer och gör tillslut allt för att han inte ska lämna henne. Första gången jag såg SKAM hatade jag att serien fick mig att börja gilla William i takt med att Noora gjorde det. Att en går från att hata honom för hur han behandlar Vilde till att tycka att han är gullig och missförståd när han lägger sitt intresse på Noora.
 
 
Samma sak händer i Star Wars. I slutet av the empire strikes back har en ändrat uppfattning om Han och Leia. I sista filmen, return of the jedi, sitter en istället och hoppas på att dem ska bli ett par. För då har intresset blivit ömsesidigt. Men jag köper inte att någon form av romantisk relation har vuxit fram mellan Han och Leia utifrån hur Han behandlar Leia i the empire strikes back. Han är så oförskämd mot henne i hela den filmen och dem sista 20 minuterna så har hon helt plötsligt ändrat sig. Trots att Han fortsätter att vara otrevlig och fälla menande kommentarer så har hon helt plötsligt blivit kär i honom. 
 
Det problematiska är att det sänder ut budskapet att det är en normal början på en relation att tvinga fram något form av intresse. Att det är okej om en tjej du är intresserad av förolämpar dig för hon kommer att mjukna så småningom. Fortsätt vara påträngande för hon gillar det egentligen.
 
Jag hade väldigt svårt att förhålla mig till detta när jag var yngre för jag tyckte att det var lite obehagligt om killar agerade så mot mig. När killar uppfostras till att det är okej att agera på det här sättet blir vissa aggressiva om dem gång på gång blir nekade. Det är många gånger som jag bara varit tyst och gett någon ett leende för att jag är rädd att dem ska bli agressiva. Eller värre låtit någon göra något jag känt mig obekväm med för att jag varit orolig för att dem ska göra något värre. 
 
Och till er som läser detta och tänker att tjejer alltid tänker det värsta om killar så måste jag göra er medvetna om att vi vet att alla killar inte är så här och att vi vet att många som agerar såhär inte är dåliga personer. Men ni måste vara medvetna om hur det är att vara tjej. Hur vi går med nycklarna mellan knogarna och nästan springer ibland när vi går hem själva om natten. Att vi är uppfostrade till att tro att det är vårt eget fel om vi blir våldtagna. Att det är vi som skickat ut signalerna, varit för fulla eller klätt oss för slampigt. Om någon klappat mig på rumpan och jag valt att vara tyst istället för att slåss är det inte för att jag tyckt om det utan för att jag varit rädd att något värre kan hända om jag inte vaktar min tunga. 
 
 
Tidigare inlägg:
Maria Pettersson

Så bra skrivet :) Saker man inte tänker på men som går upp för en när man undrar varför alla killar är så konstiga... Och att vi tjejer förväntar oss prins charming som bara kommer till oss utan att vi behöver göra nåt annat än att vara söta.

Svar: Tack. Ja jag har börjat fundera mer och mer till varför vi beter oss och förväntar oss vissa saker. Inte bara kring relationer. Det är så sjukt hur stor inverkan vår uppfostran och förväntningarna som kommer med vårat kön har på oss. Jag vill tro att jag har vilje styrkan att tycka och tänka helt själv men inser att mycket av mina fördomar och förväntningar nog inte är mina utan inlärda.
Evelina