Vad gör en grafisk formgivare?

Jag får ofta frågan vad jag egentligen gör. Titeln på mitt program, digital medieproduktion, säger inte så mycket för den som inte håller på med media och jag har märkt att det inte är många som vet vad en gör som grafisk designer heller. Jag går i alla fall en bred utbildning för att bli digital medieproducent men sattsar egentligen på att bli illustratör och grafisk designer (grafisk formgivare). Så vad gör egentligen en grafisk designer?
 
 
Grafisk design handlar om att skapa visuell information. Det handlar om att förenkla, göra lättillgängligt och användarvänligt. Det kan vara super uppstyrt och rakt men också rörligt och färgrikt. Det ena jobbet kan uppfattas som kaos medan ett annat kan uppfattas som stelt. Ditt jobb som grafisk designer är att göra kunden nöjd och att ge dem det dem själva inte vet att dem vill ha. Du är den som sitter på kunskap och expertisen till att förferkliga deras ideer.
Som grafisk designer kan du exempelvis jobba med att göra logotyper eller formge förpackningar, tidningar, hemsidor och böcker. Du kan också jobba på reklambyrå och göra det visuella i en reklamkampanj eller jobba som något som kallas motion designer och göra rörliga material till filmer eller tv-serier. Det handlar egentligen om att kombinera text och bild tillsammans med form och färg för att det ska vara intressant att ta till sig för motagaren. Du väljer ett typsnitt till ett varumärke som ska vara mjukt och välkommnande eller ritar en logotyp som ska kännas mordern och hipp.
 
Det handlar om att förmedla information genom visuella uttryck. Att skapa känslor och att leda åskådarens tankar och associationer åt rätt håll.
 
if the crown fits · wear it 👑

Spännande, jag har sökt Grafisk Design, 180 hp och väntar febrilt här nu i juli på svar :)

Svar: Vad roligt! Håller tummarna för dig.
Evelina ★

Denise

Intressant inblick i yrket! :D

Svar: Kul att det uppskattas. :-D
Evelina ★

Alexsandra

Grafisk design är så kul, läste en kurs på Malmö högskola när jag studerade Medie och kommunikationsvetenskap.
Skulle vilja jobba som content manager eller webbredaktör! :)

Sökte en distans utbildning till hösten men den var VÄLDIGT populär men jag bäste mig för att inte ge upp och tar studierna i egna händer med hjälp av biblioteket, egenstudier är underskattat :) Skam den som ger sig!

Svar: Vad roligt. Hoppas att du kommer in. Grafisk form är verkligen super kul och kreativit. Jag känner själv att det är något av det roligaste jag gjort hittills.
Evelina ★

Madeleine

Jag tycker du gjort en otroligt bra och lättförståelig förklaring till vad en grafisk formgivare gör :)

Svar: Tack. Hoppades att jag fick till ett bra svar trotts att det blev långt.
Evelina ★

Felicia

riktigt bra inlägg,bra förklaring. Uppskattas verkligen!

Svar: Tack vad glad jag blir.
Evelina ★