Tankar om SKAM säsong 4 (SPOILERS)

Okej, nu har jag sett klart alla avsnitt av serien SKAM och vi måste prata om detta. 
 
 
Eva, Noora, Isak och Sana har lett oss genom ungdomens sista år och nu har serie SKAM nått sitt slut. Seriens sista säsong har fokuserat på Sana. Sana kämpar med att få balans i sitt liv och i sin person. Balans mellan sin tro och andras förväntningar och fördomar men även mellan karaktären hon skapat åt sig själv och sina relationer till andra. Sana är en otroligt stark, självständig och principfast person som bär sin karaktär som en sköld. Hon har fått utså mycket fördommar och mobbing i sitt korta liv och detta har gjort henne tuff. Så pass tuff att hon är hår som kevlar och nu har väldigt svårt att lita på och släppa in andra människor. Säsong 4 handlar om hur hennes vänner, och andra personer i hennes liv, lyckas sticka hål på hennes kevlarsköld och få Sana att inse att hon är älskad.
 
Som många är bekanta med så har varje säsong fokuserat på varsin person vars historia vi har fått följa. Men på grund av att serien har skapat så komplexa karaktärer även utöver huvudpersonerna så älskade jag att sista avsnittet bröt mönstret. Att serien lämnade oss med att vi fick se glimtar av allas liv. Att alla som inte har fått vara huvudpersoner fick, på några få minuter, visa en glimt av sin historia. sista avsnittet på 4 säsongen slutade som första avsnittet av säsong 1 började. - Med Jonas röst som voice over till epilogen. Allting hängde ihop och avslutades samtidigt som det fortsatte. 
 
 
Sexualitet, sex, droger, psykiskohälsa, religon och relationer. Det är så nyttigt att vi inte bara får se filmer och serie ur et heteronormativt perspektiv och att vi får flera persons åsikter och synsätt. Till exempel i säsong 2 av SKAM, när Noora och William är på sin första date, får vi höra Williams sida av vad som hände mellan honom och Vilde. Det rättfärdigar inte vad han gjorde men det ger oss en chans att förstå William som person. Det utmanar också Nooras åsikter när hon ställs emot Williams. Samma sak händer med Sana i säsong 4 då Isak utmanar hennes sätt att se på okunnighet. Hon har hela sitt liv tolkat det som rasism och Isak hjälper henne att se att det i majoriteten av fallen handlar om okunskap genom att berätta om hans egna erfarenheter om hur det är att vara homosexuell.
 
 
Något jag verkligen har älskat med SKAM är hur den porträtterar vänskap. Vilket är i särskild fokus i säsong 4 då Sana tappar kontrollen och börjar glida ifrån sina vänner och på så sätt inser hur viktiga de är för henne. Sex, kärlek och festande har stort fokus men det som alltid lämnas kvar som det viktigaste är vänskap och den kärlek som växer ur vänskap.
 
Kärlek är allt!
 
Tryck gärna på det lilla hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst!
 
☆ ☆ ☆ 
 
Tidigare inlägg:
SKAM säsong 4