Charlottenburgs slott

Nu får ni göra er beredda på en bildbomb av inredningsdetaljer. Onsdagens huvudaktivitet var Charlottenburgs slott. Slottet är ett av europas största och har varit bostad åt många kungliugheter. Charlottenburgs slott förstördes till stora delar under andra världskriget. Efter kriget återuppbyggdes slottet och fungerar nu som museeu och lokal åt en stor konstsamling.
 
 
Upp till slottet går det en 1km lång paradgata. En allé så bred att den även funkar som park.
 
 
Det var t.ex. några som stod och spelade boule.
 
 
Vid slottets entre välkommnas en av ett stort kullerstenstorg och en långhårig man till häst.
 
 
Hela slottet är utsmyckat med statyer av anonyma människor lite här och var. 
 
 
Inne i slottet är det specifika rum som en får gå runt i. Det är endast en dryg femtedel av slottet som är öppet för turister. Men det är mer än nog.
 
 
Det jag gillade mest med slottet var detaljerna och utsmyckningarna. Jag hade precis sett Beauty and the Beast när vi for hit och det kändes lite som att Belle skulle sitta och läsa bakom nästa dörr eller att möblerna skulle röra på sig om en satte seig ned.
 
 
Jag menar titta på ljusstakarna. Ser det inte ut som att dem ska börja leva vilken sekund som helst?
 
 
En sak jag tänkte på var hur mycket det måste ha kostat att restaurera slottet. På informationsbladen som satt i alla rummen stod det att de flesta av rummen förstördes eller bran ned under andra världskrigfet eller tidigare och att rummen en gick runt i var återuppbyggda. 
 
 
Möbler m.m. såg inte heller ut att vara billigt. 
 
 
Dessutom var alla tapeter målade linnetygsdukar. Så varje vägg är en egen tavla inbyggd i väggen.
 
 
Allt var så vackert.
 
 
Varje rum hade en egen historia. Vem hade använt det? Vart kom konsten och utsmyckningarna ifrån? Hade rummet bytt karaktär under sin livstid? Älskar att vara på platser där en känner att det finns historier i väggarna.
 
 
Det fanns även mängder av konst i slottet. Flera rum som endast var dedikerade till att visa upp konstsamlingen som hör till slottet. Det var mest porträtt på kungligheter och avbilder av Jesus och Maria.
 

Efter en har varit i slotten kan en gå ut för till höger om slottet ligger paviljongen och bakom ligger slottsträdgården.
 
 

Men det som var roligast att se var slottet. Det är verkligen något jag kan rekomendera att ni besöker om ni skulle befinna er i Berlin.
 
Amanda Jona [FOTOGRAF]

Men åh så vackert, älskar alla detaljer!

Svar: Ja det gjorde jag också. 😍
Evelina ★