Låt oss prata om SKAM

 
Vid det här laget är det nog få som har missat att höra om den norska ungdomsserien SKAM! Många har sett den och många älskar den. För min del blev jag rätt anti när den blev så hypad men nu nyligen har jag ändå satt mig ned och tittat. SKAM är en ungdomsserie om ett tjejgäng som börjar i första ring på gymnasiet och allt vad det innebär med killar, tjejer, identitetskriser, sex, fester och drama. Målgruppen är nog gymnasieungdomar men även jag och Markus som är 22 och 26 har tyckt om den.
 
 
Första säsongen tyckte jag var var rätt seg och förutsägbar men den tog fart mot slutet. Första säsongen var ändå så pass intressant att jag inte kunde sluta se. Avsnitten slutatde alltid i någon form av cliffhanger eller oavslutat konversation vilket gör att en alltid vill fortsätta se. Andra säsongen däremot är riktigt bra hela vägen igenom.
 
 
De två säsongerna som kommit fokuserar på varsin person i tjejgänget. Säsong 1 handlar om Eva som just har blivit tillsammans med Jonas. Men hon känner att hon inte har några vänner för hon har i samma veva blivit dumpad av sin bästis Ingrid. Anledningen vet en inte om och detta är en stor cliffhanger som en spänt väntar på svaret på.
 
 
Säsong 2 handlar om Noora som kämpar med sina känslor för en kille hon inte borde känna attraktion för. Hon har en komplicerad bakgrund och blir vän med resten av tjejerna av en slump. Har innan detta börjar tillbringat en tid i Madrid och har pga det inte så många vänner i Norge. Jag älskar kärlekskrånglet i säsong två. Alla stora och värkande känslor och Nooras tjurskallighet. Hon gör allt för att övertyga sig själv om att det hon känner inte är sant och jag känner igen mig så mycket i hennes envishet. Detta är en av aspekterna till att jag tror att så många har blivit så fängslade av denna serie. Det finns någon för alla att identifiera sig med och det är en av få serier som handlar om unga som är så sann om hur det faktiskt är att vara ung.
 
 
SKAM är väldigt lik en serie som heter Skins som jag älskade när jag själv gick i gymnasiet. SKAM precis som Skins handlar om hur det är att vara ung, om hur det är att bli vuxen och börja känna, uppleva och konfronteras med det som kommer med att introduceras till den värld som styrs av unga vuxna.
 
Nu till helgen kommer säsong 3 av SKAM till Svt och den ska berättas från Isaks perspektiv.

SKAM hittar ni på SVT Play.