Om universitetslivet

Det du gör är så snyggt och kreativt och programmet du går verkar så roligt! Jag viste inte ens att detta fanns i Umeå. Kan du inte berätta lite om ditt program och vad ni gör?
 
Visst kan jag det. Jag läser ett program vid Umeå universitet som heter Digital Medieproduktion (DMP) som ingår i institutionen för informatik. Programmet är ett tre år långt program, på 180hp, och den kommer ge mig en filosofie kandidatexamen med huvudområde: informatik. Inriktning: digital medieproduktion. Och det är mer än en munfull att presentera.
 
Jag har avslutat tre kurser och är precis klar med min första termin. Hittills trivs jag jätte bra, både med min klass och med innehållet på kursena. Dem kurser jag redan avslutat har handlat om interaktionsdesign, bildredigering och grafisk fromgivning och webbutveckling. Den kurs jag går nu handlar om 3D animering och hittils har det vi gjort, under den nuvarande och tidigare kurser, att göra med saker jag redan har kunskaper om och vet att jag tycker är roligt. 3D animering i Maya är mer av en utmaning men det är fortfarande väldigt roligt, trotts frustrationen av att en inte vet hur en gör eller löser vissa saker. 
 
Eftersom jag är i början av min utbildning kan jag inte säga så mycket om helheten, mer än det jag hört av lärare och dem som går klasserna över mig. Vi utbildas till allt från illustratörer och 3D animatörer till programerare. Men jag är mest inriktad mot grafisk design och vill jobba som illustratör och grafiker. Oavsett vad en kan tänkas vilja jobba med inom media, kommunikation och design så tycker jag att DMP är en bra utbildning. Vi lär oss så mycket och allt vi gör har med varandra att göra. Det handlar egentligen om att lära sig utveckla koncept och idéer, presentera dem och få andra att tycka att dem är bra. Att våga tro på sina egna idéer och att det jag gör är snyggt.
 

Evelina och Markus bröllop - dagen efter

 
Det första vi gjorde efter bröllopsfesten var att äta. Vi var rätt så hungriga klockan 24.00 på natten eftersom vi hade ätit middag vid 14.30 och mellan dessa klockslag hade vi bara ätit tårta och frukt. Så vi tog med oss våra vänner och gick på MAX.
 
 
De två följande nätterna bode vi på Stora Hotellet i Umeå. Vi hade bett mina föräldrar vara barnvakt åt Helmer hela helgen så att jag och Markus kunde spendera vår bröllopshelg tillsammans bara vi. Det var ett jätte bra beslut då vi kunde njuta av ledigheten och vänja oss vid det faktum att vi nu var man och fru utan att genast bli tillbaka slängd ain i vardagen.
 
 
Vi hade ett fint och lyxigt rum som gick i mörka färger och hade dämpad belysning. Här är Markus när vi precis kommit till hotellet mitt i natten efter festen. Vi var inte direkt pigga men ändå allt för uppspelta för att sova. Så vi åt chocklad och lakrits och såg på Millenium.
 
 
Morgonen efter åt vi lyxfrukost på mattorget som även var hotellets restaurang. Det jag gillar allra mest med att bo på hotell är just frukosten och att den ofta innehåller goda saker som brieost och färskpressad juice.
 
 
Markus vän Mats var fortfarande kvar i stan på lördagen (vi gifte oss på lördagen) så vi tog en fika date med honom innan han skulle åka hem till Göteborg.
 
 
När det var tid för middag så åt vi på Pincos. Där beställer en sin mat i deras app och sen får en ett meddelande om när ens beställning är klar.
 
 
Vi åt massor av goda smårätter. Allting dem hade som var vegetariskt innehöll massor av ost eller så var osten hela grejen med rätten. Dem hade tyvärr ingenting veganskt. 
 
 
Senare på söndagkvällen gick vi och såg den allvarsamma leken. Var inte så imponerad som jag förvändate mig. Tycker att boken är väldigt bra och därför ville jag se den men tycket att den var rörig och att den knöt ihop säcken lite för hastigt. Den var bra men inte toppen. Måndagen som följde checkade vi ut i lugn och ro innan vi åkte hem för att vänta på att min bror skulle komma med Helmer. Detta var en helt magisk helg och ser framemot att fira denna dag i framtiden.
 

Skins

 
När jag skrev om SKAM nämnde jag att den påminner mig väldigt mycket om en serie jag följde och älskade i gymnasiet. - Skins. Skins är en brittisk serie om ett kompisgäng som alla går på College (gymnasiet) i Bristol. Vi får följa deras liv som involverar allt från droger och sex till vänskap och relationer. Storyn är linjär men vi får ändå följa berättelsen genom allas ögon. Varje avsnitt har en ny huvudperson och serien är gjord på så sätt att den som tittar ska kunna uppleva historien som om hen vore huvudpersonen (precis som SKAM).
 
 
Serien fick 7 säsonger och gick igenom 3 generationer av tonåringar. Efter 2 säsonger byts alla skådespelare, utom en, ut mot nya och bildar då en ny generation. Samma visa efter säsong 4. Säsong 7 däremot utspelar sig  ungefär 5 år senare och handlar om dem 3 populäraste karaktärerna från generation 1 och 2. Det är även dem karaktärerna som inte riktigt fick ett avslut i sina ursprungliga säsonger.
 
 
Att den utspelar sig i England spelade ingen roll för igenkänningsfaktorn fanns där och slog mig som en örfil. Det jag älskade med serien var att det var den första ungdomsserien jag hade upptäckt som lyfte och öppnade diskussionen om hur det är att vara ung och börja bli vuxen. Om hur det är att brottas med sin sexualitet och identitet. Hur det är att leva med psykiskohälsa och samtidigt göra allt för att passa in i verklighet och andras förväntningar. Alla karaktärer är komplexa, trasiga och bekräftelsesökande, precis som en själv är och var i den åldern.  
 
Så till alla er som älskar SKAM, Skins är ett het tips ni kan beta av i väntan på Säsong 4. Här har ni en rolig teaser till serien. Skådespelarna från generation 2 och 3 är med i en speed challenge.
 
Generation 2
 
Generation 3

Den perfekta pagen

- Inlägget är ett samarbete med Rabble. -
 
 
Nu har jag haft page i ganska precis ett år men det är nyligen som jag har kunnat börja styla den som jag vill ha den. Tycker att det är super fint att forma håret så att det går innåt längst ned i topparna.
 
 
Jag fick denna elektriska rundborste i julklapp och den har varit till stor hjälp. Den funkar så att den blåser varmluft, istället för att bara bli varm som en plattång eller locktång blir, vilket gör att en inte behöver blåsa håret tort för att styla det. Du kan föna det direkt efter du duschat. 
 
 
Den heter Keratin Therapy Volume & Protect och är från ett märke som heter Remington den finns att köpa på nordicfeel. Den kommer med två borstar en lite mindre och en större. Beroende på hur mjuka vågor du vill ha.
 
När jag stylar mitt hår så fönar jag det först med denna borste och sen sprayar jag såklart med hårspray för att frisyren ska hålla. Sen brukar jag också använda torrschampo i hårbotten för att få till lite extra volym.
 
 
När det kommer till hårspray vill jag ha en som inte lämnar en hinna på håret. Jag vill inte känna av sprayen i håret under dagen. Det är också ett plus om spraymunstycket inte klibbar igen efter att en har använt hälften. Många hårsprayer gör nämligen det enligt min erfarenhet. Just nu använder jag l'Oreals Elnett hårspary och har varit nöjd med den men nu har Rabble massor av rabattkoder för Nordicfeel, (bl.a fri frakt på en beställning) och jag är därför sugen på att klicka hem och prova Moroccanoils Luminous Hairspray. Den ska ha väldigt bra stadga, vara väldigt lätt och inte klibba alls. Är även sugen på Batistes Hevenly Volume torrschampo. Har testat deras¨torrschampo tidigare och tycker att dem doftar väldigt gott och ger bra volym.

Real women through the decades

 
Det finns många beauty through the decades och ideal throughout history videos ute på youtube nu och jag tycker att dem är väldigt inspirerande och roliga. Men de flesta tar bara upp dem övre klassens västerländska kvinnor och deras mode och skönhetsideal. Dem visade alla skönhetsideal från en stereotypisk och pop-kulturel synvinkel. Någon form av idealistisk version av verkligheten. Den allmänna kvinnan, dem som kämpade för oss kvinnor och dem som vårdade sårade i krig blir satta åt sidan. Dem som levde och kämpade utan vackra tyger och säkra inkomster. Dem som bara försökte överleva dagen.

Evelina och Markus bröllop - Festen

 
Dem första att hålla tal efter att våran värdinna Lina hade hälsat alla väkommna  var min moster och morbror. Dem gav oss en låda med uppdrag vi skulle göra var 3 månad fram till att vi hade varit gifta i ett år. Bland annat att överraska den andra med blommor.

 
Mna föräldrar höll sitt tal till ett bildspel med bilder från min uppväxt.
 
 
Dem var barnvakt åt Helmer under kvällen och helgen och han verjkade tycka att allt var väldigt spännande för att fram till att han blev trött så brydde han sig inte om oss. Men under mina föräldras tal så ville han sitta hos oss. så
 
 
Pappa.
 
 
Mamma. Sen spelade min bror Emanuel och hans flickvän Matilda ett medly av fina kärleks låtar. En fin kompot av the Beatles, Håkan Hellström och Samuel Ljungblad.
 


Markus pappa läste en dikt han skrivit.
 
 
Till vänster är min faster som tillsammans med min farbror och mina kusiner höll i en frågesport. Till höger håller en kär vän till Markus tal. Mats som var präst i byn som Markus växte upp och där igenom varit en stor förebild för Markus.
 
 
Jag och Markus deltar i frågesporten.
 
 
Detta är mina extra kusiner och mostrar/fastrar och Morbröder/farbröder. Dem är mina föräldrars bästa vänner och dem har funnits där hela mitt liv och för mig är vår relation som den jag har med mina kusiner.
 
 
Det var många fler som hölltal också bland andra Markus barndomsvän Stefan, hans bror Isak och vår värdinna Lina.
 
 
Vi fösrökte placera ut våra gäster så att alla skulle få en chans att prata med någon dem inte kände. Alla fick sitta med minst en som dem redan kännde och sen försökte vi placera ut folk med minst två dem inte kännde men som vi ändå trodde att dem skulle klicka med. All cred till Markus som gorde bordsplaceringen.
 
 
Det belv t.ex. ett hörn med alla ungdomar. Mina kusiner och syskon.
 
 
Och min pappa fick sitta med min farfar, Helmers gudfar Hasse, min farbror och Markus mammas man Stig (som inte är med på bilden). Efter talen blev det mingel och en frågesport som jag och Markus hade förberret, med frågor som handlade om oss. Så småningom bjöd vi också på fruktsallad med vaniljyoghurt för att alla skulle få i sig något matiigt. Mycket uppskattat och ett tips.
 
 
Sen drog vi svaren på frågesporten och korade en vinnare.
 

Hur du tar dig ur sängen på morgonen

 
Det är många som frågar mig hur jag orkar gå upp så tidigt på morgonen. Helmer kliver upp vid 6 ibland så sent som 7 och jag och Markus gör så att jag 90% av gångerna går upp med honom. I början var det svårt att ta sig upp ur sängen och piggna till men nu efter 2 år har jag inte längre svårt att vakna med Helmer. 
 
SKAFFA ETT BRA ALARM
Vissa har en naturlig väckarklocka i sig och behöver inte ställa ett alarm. Men jag är inte en av dessa personer. Jag använder alarm appen som finns i min telefon men jag har bytt alarm signal till en som börjar abrupt och väcker mig men övergår till en lugnare signal efter ett tag. Jag har desutom lagt den en bit från sängen så att jag måste gå upp för att stänga av den. 
 
 
VARFÖR?
Jag är ju mycket för att sätta mål och tror att saker och ting blir mycket enklare om en sätter upp mål för sig själv. Så varför ska du gå upp tidigt på morgonen? Vad är ditt mål med det eller ditt syfte med att gå upp tidigt? Desutom kommer folka att fråga dig varför du kliver upp tidigt och då är det bra att ha ett svar. Du kanske vill hinna städa ditt rum, du kanske vill sitta och njuta av att äta frukost länge, du kanske vill hinna tränna innan du ska iväg till skolan / jobbet. Oavsett vad din anledning är fundera ut den.
 
VAKNA VID SAMMA TID 
Ibörjan kommer det att göra sakne lättare om du vaknar samma tid varje morgon. Det betyder inte att du behöver gå och lägga dig sammatid varje morgon utan det viktiga är att du vaknar vid samma tid. 
 
 
ÄT FRUKOST 
Det absolut första du ska göra när du kliver upp är att äta frukost. Kom ihåg att du har inte ätit eller druckit någonting på ca 8 timmar, din kropp behöver näring för att fungera. Du blir dessutom piggare när du har ätit lite. Om du inte brukar äta frukost hitta någonting som gör att du vill äta frukost. Jag älskar kaffe och för mig är det som en belöning att få dricker kaffe varje morgon och läsa tidningen. Om du t.ex. älskar riskakor eller smoothie ät det till frukost. Eller om du älsar att läsa tidningen gör det medans du äter.
 
TÄNK INTE PÅ NÅGONTING ANNAT
När alarmet ringer på morgonen fundera inte på att du ska gå upp eller att det känns jobbigt utan gå bara upp. Stäng av alarmet och lämna sovrummet. Det är enda sättet jag har hittat som fungerar. För om jag stannar upp och funderar så inser jag att jag är trött och vill fortsätta sova och då går jag och lägger mig igen. Detta gör allt svårare, speciellt för mig som har ett litet barn som står vid fotändan och vill att jag ska gå upp.  
 
HA EN SUND INSTÄLLNING
Och viktigats av allt tryck inte ner dig själv om det går dåligt. Försök ha en accepterande inställning till det hela. Och om du snoozar och sover til 10-11 trotts att du ställt klockan på 7-8 så tänk inte på det. Försök igen och testa dig fram till vad som funkar för dig.
 
Jag är nyfiken, Vad har ni för knep för att komma igång på morgonen?

#WomensMarch

21 januari samlades miljontals människor runt om i världen för att demonstrera mot Trump och för rättvisa och jämställdhet. Initiativet var ursprungligen ett event som skulle hållas i Washington DC, USA, men det spred sig snabbt och syster marscher hölls på flera ställen i landet och i världen, bl.a. New York, London, Paris, Stockholm, Åre m.f.
Här är lite samlade bilder som cirkulerar runt på instagram.
 

Hur du gör vintern mysig

 
Jag försöker alltid att vara positiv och se de bra sakerna med allt in i det sista men när det gäller vinter och kyla har jag inget tålamod. Jag tänkte försöka ändra på det och fatta beslut om hur den här årstiden ska bli. Ska jag njuta av det fina med den eller krypa ner under filten och vänta på våren? I och med det nya året kom också snön och dagar fortsätter vara korta, men i år har jag beslutat att verkligen njuta av denna årstiden. Trotts att jag inte gillar vinter och kyla så har jag börjat uppskata små saker med den. Snö är så vacker när den sveper in världen i kristall.
 
Jag ville i alla fall peppa er att njuta av vintern när den ändå är här och ge er 5 tips som kan hjälpa till. Hur vår vardag blir handlar till stor del om vad vi har för inställning till livet och förväntan på oss själva.
 
GÖR DET MYSIGT HEMMA
Gör det varmt och mysigt hemma. Använd kuddar och filtar, byt ut dina vanliga mattor mot mjuka och luddiga och dra på dig tjocksockar eller tofflor när du är hemma. Gör ditt hem tll en varn och trevlig platts där du vill vara. På kvällarna när det blir mörkt tänd inte inte taklamporna, utan använd bordslampor och levandeljus för att lysa upp rummen. Det gör att rummet känns mer intim och trivsamt. Slutligen, bär varma och bekväma saker hemma och underskatta inte hemtrivseln i en varm kopp te. 
 
GÅ UT VARJE DAG OCH / ELLER HÅLL DIG AKTIV
Vintrarna är långa här (från november till april) och ett sätt att korta ned väntetiden är att försöka njuta av all fluffig vita snö som vi blir omgivna av under den här tiden på året. Och även om du inte har möjlighet att njuta av snön, t.ex. om det alltid är lite för varmt där du bor för att snön ska stanna kvar, så tror jag att det är viktigt att se till att vara aktivoch komma ut någon gång per dag. Det behöver inte innebära att du ska ta långa promenader varje dag. Det kan räka med att du går ut och tar en nypa frisk uft i 15 min. Jag och Markus går t.ex. alltid ut med Helmer på förmiddagen innan han ska somna. Det kan innebära allt från att vi åker pulka och leker i snön till att vi går fram och tillbaka till afären som ligger 100m från våran dörr.
 
 
FYLL DITT HEM MED BLOMMOR
Om du inte vill bli påmind om vintern vårpynta ditt hem med gröna, gula, blåa och ja växter i massor av färg. Växter renar luften och är uppiggande för att dem producerar syre, dessutom doftar dem också väldigt härligt.Jag älskar snittblommor och jag tycker att det lyfter ett rum direkt och det gör sån skillnad. Just nu är det ju dessutom tulpansäsong som finns i alla möjliga färger. Vi köppte till exempel en bukett från ica för bara 29:-.
 
SOLW DOWN
Vintern är den årstid då allting går långsammare. Se dig omkring. Det tar längre tid att ta sig till platser. Det tar längre tid att göra sig redo att lämna huset. Det tar längre tid att laga mat. Det tar längre tid att gå igenom snön för att slänga sopor. Allt tar längre tid och det är någonting som jag verkligen brukade avsky. Jag har känt att vintern varit ett värdelös och onödigt hinder i mitt liv istället för att se det somen naturlig påminnelse om att ta det lungt. Ingen mår bra av stress och när saker och ting ändå tar mer tid använd det för att stressa ned istället för ett irritationsmoment.
 
REFLEKTERA
Har du någonsin gåt ut under vintern och bara lyssnat? Om du skulle göra det vad hör du? Ingenting. Det finns inte en annan årstid som erbjuder tystnad som vintern gör. Eftersom färre människor är utomhus så blir värdeln tystare. Försök se tiden mellan januari till mars som en tid att reflektera och drömma. Detta betyder inte att du ska slutar vara aktiv och social, utan att du avsiktligt ska njuta och ära tystnaden i stället för att bekämpa den.
 
Hur väljer du att njuta av den här säsongen och göra det bästa av det? Jag vill gärna höra!
 
♥ ♥ ♥
 
Tidigare inlägg:
Hur ska vi överleva vintern?

Lär dig dansa i regn

Ända sedan jul har jag tänkt på dem saker jag vill släppa inför 2017. Jag tänker på hur tungt mitt eget hjärta har känts så ofta, så länge och hur den känslan av sorg och smärta har följt mig under det gångna året. Jag tänkte på flickan jag var för ett år sedan, och hur lättsam och glad hon var. Hur bekymmersfri hon verkar i jämförelse med den jag varit det senaste tiden. Jag vet naturligtvis att jag aldrig kan vara den flickan igen, utan alla dessa sprickor och trasiga bitar, men jag vet också att lycka uppnås när vi slutar vänta på att stormen ska passera och i stället lär oss att dansa i regnet.
 
 
Jag hoppas att detta blir ett år där vi kan släppa och acceptera det som varit. Att vi tar oss tid att uppskatta dem små strimmor av glädje. Att vi lär oss se att varje minut spenderad med dem vi älskar är en underbar gåva. Att vi ler och skrattar. Att vi kan hålla ut genom smärtan och sorgen och att vi lär oss acceptera och uppskatta alla bitar som bygger vårat jag. 
 
Skratta tills magen värker och du, om än bara för en sekund, glömmer den andra skavande smärtan och känner dig fri. 
Visa fler inlägg