Hur jag insåg att jag ville bli grafisk designer

Min passion för det digitala skapandet startade med att jag lärde mig själv koda hemsidor (CSS och HTML) vid 11 års ålder. Jag hade startat en blogg men alla designteman som fanns var så fula. Detta var 2005 och innan det fanns bloggare som delade med sig av fina gratisdesigner. Så en dag när jag var hemma och sjuk så satte jag míg ner och försökte klura ut vad alla dessa ord och tecken betydde och hur dem påverkade min bloggs utseende. Jag lärde mig byta header, backgrund, ändra typsnitt och storlek på inläggen. Med envishet och tid utvecklades detta till att jag idag kan skapa hela hemsidor genom ord och tecken. 
 
 
Under tiden som min kunskap och intresse för webbdesign utvecklades kom även viljan att skapa digital konst för att smycka min blogg mer. Jag ville kunna ta vackra bilder, ha en snygg header som introduktion till min blogg och drömde om att kunna skapa illustrationer i stil med Elin Keros (Nevnarien). Än så länge gick jag i högstadiet och trodde aldrig att jag skulle kunna lära mig allt detta. Det verkade så svårt och jag visste inte ens vilket program hon och andra jobbade i.
 
 
I 1:an på gymnasiet köpte jag min första systemkamera, en begagnad Nikon D60 som jag köpte av en kompis som gick mediaprogrammet, och då började jag fota mer än bara på semesterresor och konserter. I samband med detta skulle min klass tillsammans med estet bild göra ett scenprojekt tillsammans med röda korset och jag skulle omvandla foton till svartvita illustrationer. Jag kunde ingenting om Illustrator och min kunskap i Photoshop var ytterst begränsad. Hade lär mig om ljus och kontraster i en liten kurs jag läst om foto. Men jag låtsades att jag viste precis vad jag gjorde, tog på mig uppgiften och experimenterade mig fram till vad alla verktyg och funktioner gjorde och hur dem fungerade. Jag klarade av uppgiften och var nöjd med mina klumpiga illustrationer av ansikten.
 
 
 
Jag gick musikprogrammet på gymnasiet för att jag ville att det skulle vara roligt att gå till skolan. Men jag hade aldrig några planer på att göra det till en karriär. Sen jag var 12 hade jag velat bli journalist, för att jag älskar att skriva, och det var det enda yrket jag visste om där jag skulle få betalt för att skriva. Så efter gymnasiet började jag på journalistprogrammet på Strömbäcks Folkhögskola. Men när jag gick där insåg jag att jag inte ville bli journalist. Det roligaste på hela utbildningen var det lilla momentet som berörde foto och grafisk form. När vi lärde oss lite om InDesign, hur kameran fungerade och hur en enkelt redigerade sina bilder i Photoshop. Det är dessutom en rätt så svinig bransch och redan på utbildningen så fick jag massor av skit och påhopp för mina feministiska åsikter och för det faktum att jag var en ung kvinna som tog plats. Så jag orkade inte fortsätta. Jag gick klart första året av två, hoppade av och jobbade i ett år för att fundera på vad jag egentligen ville göra. Vissa strider är inte värda att ta och samma strid kan vara värd att kämpa om den utspelar sig kring något en bryr sig om.
 
 
Året som jag jobbade, året jag blev gravid med Helmer och året fyllde jag 20. Det året jag fick Adobe creative suite i present av mina vänner Sandra och Jonas och då började jag sitta hemma med programmen. Jag lärde mig göra enkla illustrationer och flashiga headers till min blogg. Och på grund av att jag upptäckte hur kul det var började jag göra lite research på vad det fanns för utbildningar och kurser på ämnena grafisk form och illustration. Jag hittade Digital medieproduktion (DMP) och kursen Grafisk design och media A (som också hade en fortsättningskurs). Jag ville inte börja på ett program för att sen inse att jag inte ville detta heller och hoppa av så jag sökte in till kurserna (Grafisk design och media). Hösten 2015 och våren 2016, efter att jag hade varit mammaledig med Helmer, gick jag dessa kurser för att testa och visste sen att det var detta jag ville göra. Så ett år senare sökte jag till DMP och kom in.
 
 
Så nu har jag påbörjat min andra termin på DMP och har som mål att jobba som grafisk designer, illustratör och/eller webbdesigner när jag har avslutat mina studier. Även fast vi utbildas till 100 olika yrkestitlar samtidigt, fast jobben är få och fast min framtid är mer osäker än när jag var inställd på att bli journalist så känner jag mig trygg för att jag gör någonting som jag tycker är roligt och spännande. Något som gör mig nyfiken och ivrig inför att lära mig mer. 
 
☆ ☆ ☆
 
Tidigare inlägg: