Ny bloggdesign

Jag har gjort om min bloggdesign och kämpat med att få till versionerna som ska fungera till mobil och surfplattor. Jag vill att den ska se likadan ut vart en än tittar, men att formatet ska vara anpassat till skärmen. Så nu har jag bråkat, kodat och redigerat färdigt och jag hoppas att allting ska fungera nu. 
 
Jag gillar när det händer mycket i bloggdesignen och har lätt för att ta i för mycket. Men nu har jag försökt göra en avskalad design där inläggen ska vara i fokus. Jag hoppas att detta ska hjälpa blogglusten att komma tillbaka. Har haft svårt för att hitta inspiration till mitt skrivande och har lagt mer energi på min design. 
 
Kommentera gärna om något ser underligt ut.

Om mitt hår

 
Jag funderar över mitt hår. För några månader sedan var jag rödhårig och hade länge funderat på att bli blond igen men avvaktat för att se om jag skulle ändra mig. Har en bred historia av impuls klipp och färgningar som inte alltid varit lyckade. Men i november så gjorde jag slag i saken och började bleka håret. Efter första blekningen gick håret från koppar till orange. Efter andra orange till varmt guld gult, men det hade fortfarande mycket av det orange kvar. Sen fick håret vila i nån månad, till mellandagarna. Då jag blekte utväxten jag fått och längderna en gång till. Efter detta fick jag den färg jag har just nu, ljusblonda rötter och guldgula längder. 
 
Målet är att det ska bli riktigt ljusblont igen, som jag hade det innan Helmer föddes. och när jag har kommit dit är jag sugen på att tona det i någon pastelfärg. Har haft både blekrosa och mintgrönt hår och är nog mest inne på att tona toparna rosa. Alltså gör någont sorts dipdye. Känner dock lite som när jag var i klippa page tankar, att jag ska ha lite is i magen och inte göra något på impuls. Har klippt och färgat håret i så många varianter nu att jag vet att det är smart att tänka ett extra varv istället för att bara göra det för att jag är rädd att jag ska ångra mig. Knäpp logik egentligen. Jag ska i alla fall slingbleka håret snart för att ljusa upp det lite till och få bort min utväxt. Sen får vi se om et händer någonting mer.
Monthly makers, Sytt #MonthlyMakers

Monthly Makers - Loppis

 
Jag hade tänkt göra detta inlägg till ett DIY men när jag satt och sydde glömde jag helt bort att dokumentera stegen. Jag har i alla fall sytt om ett par byxor som mitt bidrag till Monthly Makers februari utmaning.
 
 
I januari hittade jag ett par fina culottebyxor med hög midja i en mariblåfärg med orangea ränder.
 
 
Men jag tyckte att benen var lite för korta för min smak så jag  förlängde dem. Det fanns väldigt mycket tyg att ta av där benen var uppsydda så jag sprättade upp sömen, nålade om och sydde sömen längre ned. Inte så drastisk förändring kan en tycka men jag tyckte att skillnaden var stor. Från att gå till mitten av smalbenet går dem nu till anklarna.

Delar av vårat hem

Godmorgon.
Snart är februari över och då är det bara en månad kvar tills våren kommer. Den lilla glimten av vår vi fick för nån vecka sen var ju inte långvarig. Snön kom tillbaka I veckan men solen är i alla fall kvar. 
 
 
Det är så fint att får se solen gå upp igen. 8 av 10 morgnar är vårat kök så här fint, badandes i solljus.
 
 
Så våran lägenhet är ljus och fin, vilket väger upp för att snön och kylan har kommit tillbaka. Jag kan i alla fall suga åt mig av solljuset.
 
 
En glad nyhet är att det vankas kalas idag. Min mormor fyller 70 år och vi ska åka till henne i Nordmaling, utanför Umeå, och fira henne. Ska försöka komma ihåg att ta med kameran och ta lite bilder från festligheterna.
 
Ha en fin lördag allihop!

The First Wives Club

 
I Söndags när Markus jobbade och Helmer sov så unnade jag mig en skål lösgodis och en film. Jag gick igenom min lista på Netflix och hittade The First Wives Club (Före detta fruars klubb. Bara namnet på filmen fick mig att bli intresserad. Jag älskar 90-tals komedier och dem får gärna utspela sig i New York. Den var hejdlöst rolig och charmig och fylld med skådisar en känner igen. Som Goldie Hawn, Bette Midler, Diane Keaton, Sarah Jessica Parker och Maggie Smith.
 
 
Filmen handlar om tre medelålders Manhattankvinnor, Elise, Brenda och Annie, som har mer än en långvarig vänskap gemensamt. Efter att i åratal har hjälpt sina män att klättra på karriärstegen, gett dem kontakter och prestige, så blir de alla dumpade av sina män för en yngre kvinna. Men trion är fast besluten att ta kontroll över situationen och inte bli offer. I stället för att låta sina exmän utnyttja dem så smider de finurliga planer för att slå till mot männens ömmaste punkt - plånboken.
 
 
Jag tyckte filmen var rolig, smart och viktigt. Det är inte en feministiskfilm i den bemärkelsen att filmens huvudsyfte inte är att belysa problem eller strukturella skillnader mellan män och kvinnor utan filmens syfte är att underhålla. Men den tar ändå upp ämnen som är problematiska. Som att kvinnorna får stå till svar för allt som går fel i deras relationer och familjer. Det är deras fel om deras man lämnar dem. Eller att kvinnor är som fina ägodelar. Som en söt hudvalp eller en vaker prydnad och när hon inte är ung vacker och tyst längre utan har blivit gammal, klängig och gnällig så kan männen byta ut dem lika lätt som att lämna tillbaka en bok på biblioteket. Jag får så ont i magen av att det får vara så här och att alla inte inser hur sjukt skruvad detta synsätt är. Inte konstigt att så många mår så dåligt när dem förväntas och tvingas se till att alltid vara stabila, omhändertagande, ansvarstagande, moderliga, tysta men uppmuntrande och fina att titta på medan dem gör det. Och på ett diskret sätt så problematiserar filmen ändå detta och lyfter det sjuka i Elise, Brenda och Annies situationer.
 
 
En rolig detalj i filmen är att när filmen kom 1996 så var Ivana Trump, Donald Trumps första fru, det tydligaste exemplet på den första frun. Deras skilsmässa var den största skandalen under 90-talet. Han behöll henne tills han var rik nog att kasta henne åt sidan för en yngre kvinna. I linje med filmens anda får hon leverera filmens mest ihågkomna citat. “Don’t get mad. Get everything!” Amen, Ivana. Amen.
Grafisk design & illustration, Tankar illustration, träning, yoga

Fördelarna med yoga

 
 
För en månad sedan tog jag mitt första riktiga yogapass på flera år. Yoga mjukar upp kroppen och stärker musklerna detta gör att du får mindre ont i kroppen. Jag hade väldigt ont i ryggen och skuldrorna, efter att jag börjat på DMP och sitter vid datorn större delen av dagarna. Jag fick iden att testa yoga av Josefin Dahlberg och då dem erbjuder både vanlig yoga och yinyoga på mitt gym så bokade jag ett pass. Nu går jag på 1 - 2 yogapass i veckan och det har hjälpt mig så mycket. Jag får inte alls lika ont i ryggen om dagarna och det har också gjort att jag känner mig piggare och har lättare att fokusera.
 
Yogan har också hjälpt mig att sova bättre. I och med min lilla Helmer så behöver jag och Markus nattsömnen mer än innan han gjorde entre i världen. Då yoga stärker, töjer och värmer musklerna så gör det en rätt mör i kroppen och att gå och lägga sig mör och trött är det bästa mot sömlösheten.
 
Det är också skönt att ha lite tid för sig själv. Jag går ofta på ett pass mitt på dagen. Som en paus mitt i skolarbetet. Även om det ibland inte känns som om jag har tid att gå och träna så är det alltid värt det. Det är skönt att skingra tankarna och inte tänka på någonting annat än min andning och hur min kropp svarar på rörelserna.

Och ni då? Har ni testat yoga någon gång?

Mjuk pepparkaka med blåbär (Vegan)

 
En av Markus specialiteter är att han är duktig på att göra goda saftiga kakor. I veckan gjorde han sin mjuka pepparkaka med blåbär och detta festade vi loss på till kvällsfika.
 
 
Helmer tycker nog mest om att vi fikar tillsammans inte direkt vad vi äter och han tycker om när vi alla har likadant porslin. Han har en egen uppsättning av färglada plastskålar och glas och då blir det speciellt för honom när han får äta på vårat porslin.
 
 
Jag har tidigare delat med mig av lite veganska recept och tänkte att jag även skulle ge er receptet på denna.
 
INGREDIENSER
 
100 gram smör
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tskingefära
3 dl havremjölk
1dl blåbär
 
 
SÅ HÄR GÖR DU
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.
 
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken. Rör försiktigt till en jämn smet.
 
Tillsätt blåbären och rör försiktigt ner dem i smeten.
 
Häll smeten i formen och grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Bon appetit!

Mina bästa life hacks

 
→ Jag lägger kontinueligt till telefonförsäljare som kontakter. På så sätt vet jag när jag inte ska svara. Hatar den där argabesvikelsen som en möts av när en svarar när en telefonförsäljare ringer och säger att en inte är intresserad. Bättre att inte svara.
 
→ När jag reser så rullar jag alla mina kläder. Då tar allting mindre platts i ressväskan och en får mer platts över för eventuell shopping. Du kan också ha en hårsnoddar runt ruillen för att kläderna inte ska rulla upp sig.
 
→ Jag brukar också packa ungefär två dagar innan jag ska resa för då sjunker kläderna ihop och tar mindre platts i väskan.
 
→ Jag använder pinterest som en moodboard och inpirations plats. Jag pinnar allt från looks till illustrationsidéer.
 
→ När du inte har internet men har tid att döda gå igenom ditt mobilalbum och radera alla onödiga och jobbiga bilder. Lika tillfredställande varje gång.
 
 
→ Rapsolja är det bästa mot fläckar. Super som sminkborttagning och för mig som målar så är det ett bra sätt för att få bort oljefärg från händerna eller penslarna istället för att använda terpentin.
 
→ Köp en termosmugg. Jag är en person som älksar och behöver mitt kaffe. Och det finns inget som är så irriterande som att upptäcka att kaffet har kalnat när hälften är kvar. Detta är ett återkommande problem i universitetets pappersmuggsvärd och den enda lösningen är termosmuggen. Med den kan du i lugn och ro dricka din varma dryck utan att brhöva oroa dig för att det ska hinna bli kalt.
 
→ Ha en powerbank i väskan. Jag vill inte känna att jag är låst till en vägg för att min mobil dött av för lågt batteri. Därför är detta ett super tips. Powerbanks (portabla mobilladdare) tar knappt någon plats alls i väskan och kan ladda din batteri till full kapasitet. Dem finns på alla teknikaffärer och även på exempelvis Åhlens.
 
→ Jag viker in änden på tejprullar för att jag lätt ska kunna använda den nästa gång.
 
→ Använd post-it lappar för att städa ditt tangentbord. Ni vet när det har sammlats dam och smulor över hela tangentbordet. Istället för att blåsa bort det ellertorka bort det använd den klistriga ytan på post-it lapparna att "plocka upp dammet med".

Dagen efter alla hjärtans dag

Tisdagen då det var alla hjärtans dag så träffade jag knappt Markus och Helmer. Vi vaknade och åt frukost tillsammans och sen hade jag skola till 16.00 och efter det så jobbade jag till 21.00. Så vi tog igen firandet vi missat och hade lite lyxigare frukost dagen efter istället.
 
 
På tisdagen hade jag köpt med mig jordgubbar och choklad hem så till frukost på onsdagen hade vi jordgubbar till frukostyogurten. Dem smakade inte mycket men fina var dem.
 
 
Jag gjorde en müsli av pumpakärnor, solrosfrön och skivadejordgubbar och drack kaffe i min fina rävmugg, som jag fick av Matilda i julklapp. 
 
Hur gjorde ni? Firade ni alla hjärtans dag?

Bloggar jag läser: A till C

Med start idag kommer framöver en serie inlägg med alla bloggar jag läser och besöker för verklighetsflykt och inspiration. Vi går från A till Ö men delar upp det i etapper med start på A till C:
 
 
40 DAYS OF DATING
Förutsättningarna för dating är inte alltid ideala? Jessica Walsh och Timothy Goodman är goda vänner upplever båda problem när dem inleder relationer. Vid en tidpunkt så råkar dem vara singlar samtidigt och efter att ha erkänt för varandra att dem attraheras av den andre så inleder dem ett experiment, att datea under 40 dagar.
Denna blogg uppdateras inte längre men att läsa den är som att läsa en romantisk bok. Bloggen är inlägg som löper över dem 40 dagar som dem datear.  
 
 
A BEAUTIFUL MESS
Elsie tillsammans med ett team driver en av dem färggladaste bloggarna på internet. De ritar, syr, trixar och fixar. Detta är DIY bloggarnas blogg.
 
AMANDA BERGLUND
Amanda är grafisk designer och illustratör baserad i Stockholm. Hon går sitt andra år på Konstfack och hennes blogg är en stor inspirationskälla för mig och mitt eget digitala skapande.
 
AMANDA MARIA JOSEFINA
Hon är ursprungligen från Luleå men bor nu i Stockholm där hon läser litteraturvetenskap. Hon har en av dem mysigaste vardagsbloggarna jag har hittat hittills. Muminmuggar, blomster och et och annat sytips.
 
ARTS AND OTHER DRUGS
Detta är den nyaste bloggen i min samling. Jenna bor i Helsingfors och jobbar som evenemangsproducent och skribent. Hon är mamma precis som jag och en bokälskare. Hon bloggar om sin vardag, om böcker, om livet och ibland om ett och annat recept.
 
 
ATILIO
Detta är Sandra Hjorts eminenta värld av DIY-projekt, veganska recept, odling och familjeliv. Hon har nyss gift sig och det har varit så roligt och intimt att få följa med i hennes tankar och förberedelser.
 
 
BY HALEIGH
Haleigh Chastain Walsworth  är en amerikansk filmare, fotograf och skribent baserad i Paris. Hennes blogg är en resedagbok med så vackra bilder på vyer, arkitektur och hemliga trädgårdar. Jag tittar mest på hennes bilder när jag är inne på hennes blogg för att en så lät förlorar sig i deras drömvärld.
 
 
 
CARLY CRISTMAN
En mode, skönhet och livsstil blogg av Carly Cristman. Som jag egentligen följer för att jag följer hennes You Tube kannal. Hon är fruktansvärtrolig och har en stil som är sjukt enkel att kopiera och inspireras av.
 
CHAPTER FRIDAY
Bloggen skrivs av ett team av människor men startades av Yara Michels som en personlig stil blogg. Hon ville ha ett utlopp för sitt intresse för mode och stil idéer. Bloggen har nu växt till att bli mer ett online magazine än en blogg. 
 
 
COLETTE PATTERNS
För alla er som älskar att sy är detta bloggen ni ska följa. Här får en tips till hur en enkelt utvecklar sina sömnadskunskaper och tips på hur en använder alla olika sömnadsverktyg som finns.
 
Alla bilder som förekommer i detta inlägg är inte mina utan kommer från bloggarna under bilderna.
Visa fler inlägg