Mina bästa skrivtips.

Jag vill skriva en bok innan jag lämnar denna jord. Men jag vet inte om vad eller om jag ens har något att säga. Jag vet bara att jag vill skriva. Jag har skrivit mycket till och från. Mest redaktionellt, under den tiden då jag fortfarande skulle bli journalist, men det jag gillar mest är att skriva små scener av fiktion. Att fånga små ögonblick i ord.
 
Det bästa råd jag fått om mitt skrivande är du vill skriva, det räcker med det. Men enda sättet som en bok blir till är att du skriver. Inte att du bara pratar om att skriva utan att du faktiskt skriver. Och det är något jag vill dela till fler. Vill du skriva skriv. Men det är inte alltid så lätt att bara skriva. Mycket annat kan stå ivägen. Så som prestationsångest eller brist på idéer. Därför tänkte jag till bästa förmåga ge lite tips till hur en kan komma igång med sitt skrivandet.
 
 
✏ Läs böcker. Genom att läsa böcker lär du dig hur språk byggs upp, hur en på olika sätt kan bygga meningar och du lär dig också vad du själv tycker är en bra historia. Läs i mängder! För skrivandet går hand i hand med läsandet. Det finns många boktips i bloggar men det bästa är att låna böcker av vänner. Läs om dina favoritböcker, läs poesi, romaner, noveller, ungdomsböcker, fantasy, si-fi och nobelpristagare. Men läs också böcker som du tror att du inte kommer gilla. Analysera olika skrivsätt och hitta det du gillar. Låt dig inspireras.
 
✏ Läs handböcker för tips och inspiration. Bodil Malmstens "konsten att skriva - så gör jag" är bra och även Sandra Beijers skrivtips.
 
✏ Vänta inte! Om en mening poppar upp i ditt huvud när du lagt huvudet på kudden för natten. Skriv ned den direkt! En hinner alltid glömma bort just dessa ord till nästa dag och fy så förargligt det känns när en vet att det var en guldklimp.
 
 
✏ Låt någon läsa dina texter! Det känns jätteläskigt först, jag vet, men det finns inget som är mer givande och lärorikt. När du känner att du har en historia, den behöver inte vara trehundra sidor, men i alla fall att du har ett början och ett slut. Låt då någon du litar på läsa den. Någon som kommer ge ärlig och konstruktiv feedback. En blir väldigt blind för sina egna ord så då är det fint att få råd och input från någon en litar på. Det kan vara för allt som att upptäcka stav fel till att bedöma helhetsintryck, eller så kanske någon behöver upplysa dig om att din huvudkaraktär inte kan dra fingrarna genom håret i varannan scen. Det handlar också om att få bekräftelse från någon du litar på. Det kan behövas för att en ska orka fortsätta.
 
✏ Skaffa en skrivkompis och ha skrivdejter. Precis som att en har pluggkompisar kan en ha skrivkompisar. Ta hjälp av varandra, läs varandras text och diskutera skrivandet. 
 
✏ Hoppa på en skrivarkurs! När jag läste till journalist läste vi svenska och kreativt skrivande och det var jättekul och nyttigt för mig. På en sådan kurs tvingas en skriva regelbundet, läsa andras texter och bli läst själv. Det är superutvecklande. En får djupdyka i skrivarkonsten och även vänja sig vid att få sina texter bedömda. Pluggar du på distans har du dessutom all frihet i världen att skriva vart du än vill.
 
 
✏ Ibland kan du behöva tvinga igång skrivandet. Jag trodde länge att jag var tvungen att vänta på att inspirationen skulle slå till. - Så är det inte. Idéer föder idéer. En vet oftast inte vad resultatet kommer bli så du kommer inte veta om din skrividé är bra förrän du börjar skriva på den. När du skriver växer iden och historien fram och det kan också ge upphov till idéer som kanske inte plattsar i just denna berättelse men den kan helt klart vara början till något nytt. Därför kan en ibland behöva ta tid och tvinga sig själv att skriva.
 
✏ Ett bra sätt att tvinga igång sitt skrivande är att flödesskriva. Sätt en timer på 5-15 minuter och bara skriv tills klockan ringer Det behöver inte bli någonting av det. Tänk inte på att det ska bli bra, att det ska vara sammanhängande eller snyggt. Utan bara skriv, skriv, skriv. När klockan ringer sätter du punkt.
 
✏ Och släng prestationsångesten i väggen. Du behöver inte skriva på ett visst sätt för att någon tycker att du borde det. Det handlar om att hitta ditt sätt och din stil och den kan bara du hitta.
Ebba Granholm Ström

Tipset om att skriva ner idéer så fort de poppar upp är verkligen ett bra tips tycker jag! Speciellt på kvällen kommer det massor med idéer till mitt huvud, nu får jag å andra sidan fotoidéer och inte riktigt skrividéer men principen är ju samma! Bra tips!

Svar: Ja men det är ju en toppen att det funkar på andra typer av idéer också! Så kul att höra!
Evelina Östlund

Feellencia

Detta inlägg inspirerar mig så mycket. Vet inte varför riktigt, men tror det är simpelheten i att du talar om allt det jag tänker, prestationsångest, att känna sig tom på ord, att ha massor av ord, jag vet inte vad. Allt det där som inte funkar, men ändå är det att skriva som man vill göra helst av allt! "Vill du skriva skriv" - tänker upprepa det för mig själv. Dessutom, tack för bra tips! Kärlek till ditt inlägg ifrån mig!

Svar: Tack! Så fina ord du skriver. Blir så glad av att jag kan inspirera och att dem tips som hjälpt mig kan hjälpa andra! <3 Massor av kärlek!
Evelina Östlund

Charlotte

Hej Tack för alla tips ..dessa ska jag gå tillbaka till o följa upp.. Det är ju så jätte kul o intressant
Mvh
Charlotte

Svar: Tack! Vad glad jag blir. Mitt mål är ju att dem ska vara lätta att använda sig av.
Evelina Östlund