Smal acts of self-love

Jag har jobbat mycket med min självkänsla och den bild jag har av mig själv. Hur jag verderar mig själv och vad och vem som sätter mitt värde. Jag har länge baserat mitt värde i mina prestationer och vad andra tycker om mig istället för att se att det inte spelar någon roll. Jag är bra som jag är utan allt jag kan åstadkomma. Att uppnå mina mål är saker som får mig att må bra inte saker som avgör hur bra jag är. 
 
Jag har märkt att det är lätt för mig att kritisera eller skylla på mig själv. Jag har gjort det under en stor del av mitt liv utan att ens insett det. Att vara snäll, kärleksfull och förstående mot mig själv kom inte lätt, och jag får fortfarande kämpa. Varför? För att det för mig som för många andra har det blivit en vana. Vi trycker ner oss själva utan att ens märka det. Men vanor går att bryta.
 
 
SLUTA BEGÄRA PERFEKTION AV DIG SJÄLV
När du jagar perfektion känner du ett starka behovet av att vara i kontroll över dina känslor, dina prestationer och ditt liv. Vid någon tidpunkt slutar du bekräfta dina prestationer och framgångar för att du lyssnar på den lilla rösten i ditt huvud som säger " ja ... du kunde ha gjort ett bättre jobb ". Det blir all or nothing, 100% eller inget alls vilket skadar dig själv i längden. Du spenderar mer tid på att oroa dig för att misslyckas än du fokuserar på vad det är du försöker åstadkomma.

När du ska göra skiftet till att sluta jaka perfektion är det viktigt att du lär dig att släppa på behovet av att kontrollera allt. Släpp taget långsamt. Ta det steg för steg. När jag gjorde mitt skifte började det med att jag hamnade i och sätta mig själv i situationer som jag visste att jag inte skulle kunna kontrollera. Och i början är det jätteläskigt. Men saken är den att när du gör det släpper du också på dina egna krav att du behöver vara perfekt hela tiden. Till en början kommer det kanske att kännas som om du ger upp. Men att lära sig att släppa efter betyder inte du gör ett misstag, att du har misslyckats eller att du gett upp. Det handlar om att inser att du inte kan kontrollera alla aspekter av ditt liv.

Det finns inget fel med att alltid vilja visa vad en går för och sträva efter att bli bättre - att växa, prova nya saker, att lära sig och vilja bli en bättre person. Men när du växer och lär dig, kom ihåg du måste stanna upp ibland och ge dig själv beröm för ett bra jobb. Se tillbaka och upptäck hur mycket du har åstakommit.
 
 
SÄTT HÄLSOSAMMA GRÄNSER
Detta är så fruktansvärt viktigt i alla former av relationer. - Vare sig de är professionella eller personliga. Många av oss lärs från väldigt ung ålder att vi alltid ska sätta andra först. Vi växer upp och kan i bland tappa bort oss själva i vår strävan att hjälpa andra, men vi glömer bort oss själva. Att sätta gränser har varit någonting jag har fått jobba med väldigt mycket. Att lära mig att säga nej till saker och påminna mig själv att jag inte kan finnas där för andra till den grad att jag blir utnyttjad.
 
Jag skulle inte direkt kalla mig för en people-pleaser men jag har satt mitt värde och försökt bli omtyckt genom att visa att jag finns där för andra. Jag älskar att lösa problem, komma med lösningar och jag gör allt för dem jag älskar. Men jag har använt hjälpsamhet som en valuta för uppmärksamhet. För att jag har satt mitt värde i hur andra ser mig. Detta har också lett till att det är så sjukt svårt för mig att säja nej till personer, för att jag riktigt känner hur mitt värde skjunker. 
 
Jag sa "ja" till saker som jag egentligen inte ville göra, träffade människor som jag inte kände för att träffa och gav tjänst efter tjänst. Allt det gjorde var att det tog massor av energi och det märktes utåt också. Markus fick mig att stanna upp och inse att jag behövde bli lite mer självisk. Jag bestämde mig för att sätta upp gränser och inte göra saker jag inte ville göra. Jag började vara försiktig med vad och vem jag la min energi på och det blev uppriktigt livsförändrande. För det fick mig också att inse vad jag ville göra med mitt liv och inte vad alla andra ville att jag skulle göra.
 
 
VAR SNÄLL MOT DIG SJÄLV
Var snäll mot din kropp, ditt sinne och din själ. Hur pratar du med dig själv och om dig själv? Tar du hand om dig själv? Aven när ingen ser? Var försiktig. Många av de känslor vi har om och mot oss själva är reflektioner av tidigare relationer och kommentarer. Om någon nära dig stör dig eller kommenterar dig tillräckligt många gånger kan du så småningom börja tro på vad de säger. Om en blev mobbad i sin klass i mellanstadiet och aldrig hade någon som sa motsattsen. - Att du visst är bra och värd all kärlek. Är det lätt att en börjar tro sina demoner.
 
Har du en dålig dag. Börjar dessa tankar och känslor lägga sig över dig är ett tips att stanna upp och tänka på sig själv som ung. Vad skulle du vilja berätta? Vilka råd vill du ge dig själv?
 
"Du är stark. Du är fantastisk. Ta en paus om du behöver, men fortsätt. Ge aldrig upp!"