Hur en blir vuxen 101

Vi har alla varit där en kommer försent till en föreläsning, glömmer bort sin tvättid, dubbelbokar läkarbesöket med frisören eller upptäcker en vecka innan lön/CSN att det bara finns 100 kr kvar på kontot. Detta har hänt mig flera gånger under dem 8 år som det ändå har gått sedan jag flyttade hemifrån. Så idag tänkte jag dela med mig av 6 tips till hur en kan organisera upp sin vardag och kanske bli lite mer vuxen på köpet.
 
 
SKAFFA EN KALENDER
Det spelar ingen roll om den är analog (papper) eller digital (på datorn och mobilen). Men skaffa en och använd den. Skriv in allting du ska göra och hinna med. Jobb, skola, middagar, möten, vänner, egentid, allting. Då får du en översikt på vad som väntar framöver och du kan se direkt någon ringer och vill boka in en fika om du är ledig. Fördelen med en digital framför en analog är att om någon ställer in t.ex ett möte behöver du inte kludda ner din fina kalender genom att stryka över tiden. I en digital så är det bara att klicka och radera och det är som om det aldrig fanns.
 
UTNYTTJA DIN MOBIL
Du har den förmodligen med dig överallt, använd den. Om du behöver komma ihåg någonting, lägg in påminnelser för sånt som är extra viktigt under dagen.. Handlarlistor, hämta ut paket, läkartid osv. Använd alarm för att ställa väckar klockan. Organisera dina appar i mappar för att enklare kunna hitta dem.
 
SPARA DINA KVOTTON
Spara alla kvitton på allting då köper under månaden. Ha en burk eller en mapp där du lägger alla kvitton så att du när månaden är slut kan räkna och se exakt hur mycket du har spenderat på vad. Jag och Markus har upptäckt att detta är så hjälpsamt för ens personliga ekonomi. För då får en svart på vitt exakt vad en köper för mycket av eller varför ens pengar bara rann iväg. Vi har också en separat anteckningsbok för att skriva upp resultatet av sammanställningen av månadens kvitton och en prognos för kommande månaden, hur mycket vi ska budgetera för räkningar, mat, fika, kurslitteratur osv.
 
 
GÖR UPP EN BUDJET
Räkna ihop alla dina nödvändiga utgifter så som hyra, telefonräkning, elräkning osv. subtrahera detta från vad du tjänar och av det som är kvar av din inkomst gör du upp en budget för hur mycket vill jag shoppa denna månad, vill jag gå ut och äta, gå på bio, hur mycket vill jag spara? Detta ger dig något att förhålla dig till under månaden och det gör att du kan göra det du vill men med kunskapen om hur mycket du faktiskt har. Var smart med dina pengar och planera.
 
RENSA UPP HEMMA
Många av oss har alldeles för mycket saker. Saker som vi ofta inte ens använder. Välj en dag varje månad då du går igenom din saker. kläder, accessoarer, böcker osv. Vad använder du och vad kan du skänka vidare? Fråga dig själv har jag använt detta den senaste månaden? Om svaret är nej gör dig av med det. Om du ändå vill ha kvar det fråga dig själv har jag använt detta det senaste året? Är svaret fortfarande ja så kommer du förmodligen inte att använda det igen så skänk det vidare. Släng inte allting utan skänk det till myrorna eller röda korset där det går till något bra. Det är dessutom bra för miljön.
 
KOM-IHÅG BOKEN
Skaffa en anteckningsbok. Ha den i närheten, t.ex vid din säng i din väska eller i skrivbordslådan, och skriv ned allting i den. Lösenord du behöver komma igång, kom-ihåg listor, påminnelser, samtal du behöver ringa, handlarlisor, ja allt du kan behöva komma ihåg. Skriv dagens datum överst på en ny sida så att du kan se när du skrev vad nar du går tillbaka och kollar vad du ska göra.
 
♦ ♦ ♦
 
Tidigare inlägg:
 
ISA

huuuuh bara ordet budget får mig att rysa. Är så dålig på sånt där :( men skitbra tips, verkligen!

Svar: Jag var också det men det är så värt att ta tag i det. En vinner så mycket på det.
EVELINA ÖSTLUND