Anastasia

 
En film som jag verkligen älskade som barn. Som min bästis ägde på VHS och som vi hade rullandes i bakgrunden medans vi lekte var Anastasia. Filmen är baserad på legenden om den yngsta dottern till Rysslands siste tsar Nikolajs II, nämligen Storfurstinnan Anastasia Nikolaevna av Ryssland. Legenden hävdar att hon i själva verket lyckades fly undan avrättningen av hennes familj under Ryska revolutionen och alltså överlevt.
 
I filmen får vi följa föräldralösa Anya som inte har några minnen från sin barndom. Hon är uppvuxen på barnhem och den enda ledtråd hon har om sitt förflutna är Paris. I hopp om att ta sig till Paris och hitta några spår av hennes familj slår hon följe med två bedragare (Demitri och Vlad) som vill dra nytta av hennes likheter med storhertiginnan Anastasia. Vad Anja inte vet är att Anastasias farmor har utlovat en belöning till den som kan återförena henne med sitt barnbarn och detta vill Demitri och Vlad utnyttja. Anya vill bara veta vem hon är.
 
Något jag verkligen uppskattar med denna film i vuxen ålder är att syftet med filmen är inte att Anja saknar en man i sitt liv och att hennes resa går ut på att bli kär. Hennes relation med Demitri är inte en del av hennes huvudsakliga resa då hon ska hitta sig själv. Historien skulle utvecklas på samma sätt och hon skulle hitta det hon sökte även om hon inte skulle falla för Demitri. Hon behöver inte bekräftelse från honom och hon behöver aldrig räddas av honom. Hennes äventyr handlar om att hitta och återförenas med sin famillj.