7 knep för att få föräldrapengen att räcka längre

Föräldraledigheten. Det finns inget som var så mysigt som första tiden hemma med en nyfödd liten bebis. Trotts sömnbristen och tiden jag behövde för att läka efter min förlossning så var den tiden underbar. Men en sak är säker och det är att man blir inte rik på att vara föräldraledig. 

Så nu har jag som självutnämnd expert och a-en del i en part som levt på ett studiemedel och en föräldrapenning, tagit fram mina 7 bästa tips för att få föräldrapengen att räcka lite längre 
 
 
Babyboxar
När du väntar barn finns det flera företag som skänker bort gratis boxar med babyprylar. Så som leksaker, blöjor, salvor och tvål. Du beställer dessa från deras hemsidor och nån vecka senare kommer den hem till din dörr. Ett underbart sätt att få hem en massa härliga produkter, dels för att testa på men också för att spara in på en del som man annars måste köpa den första tiden. Libero, Pampers och Goboken är tre av dem jag beställde från. Googla Babybox så kommer de upp flera förslag! 

Kuponger
När du registrerar dig på Libero och Pampers för att få hem dina babyboxar så sparar dem din adress och skickar blöjkuponger hem till dig. Jag tror inte att jag har köpt ett enda paket blöjor utan kuponger. Det brukar vara 25:- rabatt på ett paket eller 50:- vid köp av två paket. Vi har tjänat in drygt en 100 i månaden och det räcker t.ex. till 6 liter glass.

 
Ta med kaffe
Detta gäller självklart även matsäck. Om du ändå ska ta med frukt till ditt barn ta med en extra till dig själv i stället för att köpa en bulle. Det är 5:- istället för 30:-. Köp en termosmugg, kostar ca 70:- på Åhléns. Sen kostar varje kaffe du gör hemma ca 1:-. Att i stället köpa kaffe på café för 30 - 40:- varje gång du går ut på en lång promenad eller tar en tur till parken, räntan på ganska bra innan slutet av månaden. 

Sälj det som är använt
Rensa ut barnkläder som blir för små, tvätta och ta bild och sälj! Facebook har många köp och sälj sidor där saker blir sålda fort och det finns nischade sidor mot just barnsaker. Det finns många föräldrar som gärna vill ha billiga kläder eftersom barnen inte använder storlekarna så länge. Du kan dessutom funna mycket själv på dessa sidor. Om ni ska sälja, kom ihåg att ta bra bilder i dagsljus! Det kan vara avgörande för en affär. 

Klädbytardagar
Dra ihop vännerna, ha en mysig kväll och byt kläder med varandra! Eller gå på organiserade klädbytardagar. Där vi bor brukar kyrkan som ligger vid oss organisera sådana dagar varannan månad. Då lämnar du in kläder du inte vill ha, får ut klädbiljetter och kan byta biljetterna mot kläder som brukar vara i princip oanvända Ett perfekt sätt att piffa upp garderoben helt gratis! 

 
Second hand
Nästan allt går för minst halva priset om en handlar second hand och just med en bebis finns det så många skäl till att göra just det. Du måste åndå tvätta barnets kläder nästan varje dag och den första tiden växer barnet ur storlekarna så snabbt att du måste skaffa nya kläder rätt ofta. När det gäller leksaker så är dem till ett barn som inte ser någon skillnad över huvudtaget på nytt och begagnat. Det är också bättre gör miljön att inte bara köpa nytt utan återanvända saker. Vi vill ju göra världen till en bättre plats för våra barn, då kan begagnat vara en liten del i det.

Kolla igenom dina utgifter 
Har vi någon prenumeration vi inte behöver, vad betalar vi för mobil abonnemanget, behöver vi tv? Det kan handla om 50:- här och 100.- där men tillsammans blir det mycket och framförallt om det är onödiga pengar som du kastar ut.

Lycka till med eran tid som föräldrarledig. Om någon har egna tips om ämnet, samla dem gärna i kommentarsfältet.