Snart är jag borta

 
Hanna Jedviks Snart är jag borta börjar med att Lina kryper hemåt efter att ha blivit våldtagen av fyra killar och sen får vi träffa Maja som dunkar huvudet i väggen för att hon mår dåligt. Ljudlöst, som när en tappar kudden i golvet. Tyst så att ingen blir orolig.
 
 
Lina klandrar sig själv för att hon följde med dem där killarna på efterfest. Det är som att be om att bli våldtagen. Hur kunde hon vara så dum? Och varför sa hon inte nej högt och tydligt när de gav sig på henne? Kanske var det spriten, kanske rädslan eller så är hon bara en hora.
 
 
Lina vet knappt om hon vill något alls. Hon är i fullt sjå med att överleva. Maja däremot längtar bort från stan, till Göteborg där alla hennes favoritlåtar utspelas. Håkan Hellströms stad. Maja är indietjejen som skriver bandrecensioner, är jättesöt och omtyckt. Men när ingen ser kämpar mot längtan att skära sönder sig, får ångest och depretion av småstadskraven och gråter tyst tyst så att ingen hör. Hon känner för mycket, inte som Lina. Coola, svala, älskade Lina.
 
 
Boken är hemsk och fruktansvärd men språket skvallrar om ljus och en fortsätter läsa med hoppet om att det kommer att lösa sig. En vill inte lägga ifrån sig den förän en varse om att tjejerna får upprättelse.
 

Pannkakor (Vegan)

 
Ibland när vi har lite extra tid på morgonen, och är sugen på att göra något extra av dagens första mål, kan det hända att det serveras pannkakor på våra 30 kvadrat. Men både jag och Markus tycker att det är lite för mycket dessert över denna rätt så vi gör oftast en liten fullkorns variant. Så här gör vi:
 
Ca 4 portioner
 
INGREDIENSER
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 dl havremjölk
2 msk Rapsolja
1 krm Salt
25 g Smält margarin (Carlshamn)
 
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ihop oljan, mjölken och det smälta margarinet i en bunke.
Rör ned de torra ingredienserna.
Ta fram stekpannan och häll i en liten mängd smet i mitten av stekpannan, så att storleken på pannkakan är ungefär hälften av stekpannans.
Stek på tills smeten är slut.
Servera med exempelvis bär eller frukt för att inte göra det allt för dessertaktigt.
Hoppas att det ska smaka!
 

3 saker jag vill åstakomma

Jag är en livsplanerare av rang. Jag förväntar mig inte att saker ska bli exakt som jag har planerat. Men jag känner att det både blir lättare att ta saker som dem kommer och lita på att jag har koll när jag planerar.
 
Så i enlighet med detta har jag funderat över mitt 2016 och kommit fram till 3 saker jag vill ha gjort när året är över.
SKRIVA NOVELLER
Jag vill komma igång och skriva något fiktionellt och tänker att jag ska börja med en låg ribba och se vad det blir av det. Under det kommande året vill jag ha skrivit minst 2 kortare noveller.
 
 
RESA
Jag vill gärna resa någonstanns under året. Det måste inte vara till Paris eller Rom utan det kan lika gärna vara till Göteborg. Men iväg vill jag och göra något jag inte gör i trygga Umeå.
 
TA KÖRKORT
Jag flyttade hemifrån när jag var 15 och har därigenom inte haft möjlighet att övningsköra förrän nu när jag bor i samma stad som mina föräldrars och har råd att gå på körskola. Att jag inte har körkort är något som gnager och i år ska detta gnagande bort. Jag ska ta körkort!