Organisera upp ditt liv

Känner du någonsin att du vill vara produktiv men att du bara inte kan för att allt kaos runt omkring dig bara förstör för dig? Jag med det är så jag känner precis nu. Även om jag inte är den mest organiserade personen jag känner så tycker jag om att ha allting under kontroll och jag fårr mer saker gjorda när jag lyckas organisera upp mitt liv och planera iförväg. Det finns inget som gör mig så lugn som när saker och ting är i sin ordning. Men ibland spårar saker ur. Som nu.
Därför, mest för min egen skull, tänkte jag dela mina bästa tips till hur en kan organisera upp sin tillvaro igen och upprätthålla orningen.
 
 
SKAFFA EN KALENDER
Det spelar ingen roll om den är analog (papper) eller digital (på datorn och mobilen). Men skaffa en och använd den. Skriv in allting du ska göra och hinna med. Jobb, skola, middagar, möten, vänner, egentid, allting. Då får du en översikt på vad som väntar framöver och du kan se direkt någon ringer och vill boka in en fika om du är ledig. 
Fördelen med en digital framför en analog är att om någon ställer in t.ex ett möte behöver du inte kludda ner din fina kalender genom att stryka över tiden. I en digital så är det bara att klicka och radera och det är som om det aldrig fanns.
 
GÖR LISTOR
Här är ett undantag, av det du ska komma ihåg att göra, som inte ska in i kalendern utan in på en lista. Saker som boka tvättid och köp diskmedel vill inte jag skriva in i min kalender för att det förvirrar. Det är inte en tid jag inte får missa eller sista inlämningsdag för en uppsatts utan bara saker jag bör komma ihåg att göra. Jag och Markus har ett magnetblock för just sådana listor. Det som är så bra med listor är att du inte behöver sitta och fundera, hm vad var det jag skulle göra idag, för du har det nedskrivet.
 
 
HÅLL ORDNING
Nästa tips är att faktiskt städa och organisera upp runt omkring dig. Jag kan ofta känna att jag inte kan fokusera och vara produktiv för att det är kaos runt omkring mig. Att jag plöttsligt tycker att det är jätte kul att diska istället för att plugga. Clear space, clear mind. Organisera. Och det gäller även små saker som att rensa din garderob. 
 
LÄGG TILLBAKA SAKER DIREKT
Detta har jag kämpat med sen jag bode hemma och mina föräldrar tjatade på mig. Nämligen att lägga tillbaka saker på sin rätta plats direkt. Det sparar dig så mycket tid och energi att bara lägga tillbaka boken där du tog den och att hänga upp jackan direkt du kommer hem istället för att slänga den på hallmöbeln. 
 
UTNYTTJA DIN MOBIL
Du har den förmodligen med dig överallt, använd den. Om du behöver komma ihåg någonting, använd anteckningarna i din mobil och gör en lista. Handlarlistor, hämta ut paket, läkartid osv.