Om allas rätt till ...

 
Idag är många livrädda att på något sätt bli ihopkopplade med feminismen. För feminister säger hen, feminister är nyskilda och glada för det, feminister tycker att äktenskap är förlegat, feminister är inte rädda att gå barbröstade med slagord målade över kroppen, feminister hatar män, feminister klär sig sunkigt och rakar sig aldrig och feminister står inte för jämlikhet utan för kvinnans rätt till överhet och makt över männen. Ordet feminist eller feminism har blivit urvattnat och associeras idag med något helt annat än det egentligen betyder.
 
Ursprungligen (kring 1800-talet) var feminist ett uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassade sitt beteende till rådande könsnormer. Dessa kvinnor var i samhällets ögon obekväma pga det sätt somdem förde sin kamp. - Genom att höja sina röster. Dem verkade för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans rätt till likställighet med mannen. Dagens betydelse är snarare någon som hatar män och tycker att det är kvinnors tur att förtrycka den andra halvan av jordens befolkning. Ordet och dess rörelse har fått en negativ klang. Fördomarna mot feminismen och feminister drar bort fokusen från den grundtanke som alla borde stå för, vad feminismen kämpar för nämligen jämstäldhet. Feminism är inte synonym med jämställdhet, utan ett verktyg för att uppnå jämställdhet.
 
I Svenska Akademiens ordlista från 2006 definieras feminism som en ”rörelse för kvinnors jämställdhet med män”. Feminism skulle även kunna beskrivas som en ideologi som erkänner att vi lever i ett ojämställt samhälle (ett patriarkat), och som vill nå en ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla människor.
 
Borde det inte vara en självklarhet att alla ska ha samma rättigheter och rätt till respekt?